El dia 10 d’octubre, al barri del Poble Sec, vam veure una gran demostració de solidaritat i recolzament mutu. Les vuit unitats familiars que viuen al Bloc Llavors (C/ Lleida 38) estaven en perill de desnonament.


El Bloc Llavors és un cas exemplar d’especulació immobiliària. Fa un parell d’anys, la meitat de les llogateres havien estat desnonades per un fons d’inversió finès anomenat Vauras Investment, i a la finca només hi quedaven algunes veïnes de renta antiga. Mentre el fons voltor esperava pacientment que aquestes morissin anava remodelant els pisos i venent-los a preus desorbitats. En aquell moment, 6 famílies sense alternativa habitacional van entrar als pisos per denunciar-ne la situació i reclamar un lloguer social.

+info: directa.cat

Vauras Investment (amb el seu gestor a l’estat espanyol, Palau&Manfredi) és un dels grans fons voltor que està fomentant la bombolla dels lloguers i l’expulsió de les veïnes. Amb més de 50 blocs a Barcelona i 1.200 veïnes afectades, no han dubtat a contractar matons o a utilitzar pràctiques de mobbing per transformar habitatges en béns de luxe. Podríem parlar de casos com el de la Iolanda a l’Eixample o de Leiva 37 a Sants.

+info: cronicaglobal  /  social.cat

El Bloc Llavors ha intentat negociar amb Vauras i el seu gestor a Barcelona, Palau&Manfredi, uns lloguers a preus assequibles per mirar de regularitzar la situació de les veïnes i alhora compensar la propietat. Però la resposta sempre ha estat negativa i amb denúncies, fins al punt d’arribar a un decret d’allunyament de les oficines de Vauras per a alguns dels habitants del Bloc.

+info: beteve.cat

Veient la manca de voluntat d’asseure’s a negociar i que Vauras seguia remodelant pisos del Bloc de Lleida 38, vam decidir donar la benvinguda al Bloc a dues noves famílies sense alternativa habitacional.

+info: totbarcelona.cat

Lluny de cedir, Vauras va decidir continuar amb les ordres de desnonament sense voler negociar. Vam parar un, dos i tres desnonaments. Creien que al quart ho aconseguirien, però la seva avarícia acabaria en un no res.

El 10 d’octubre, a les 06:15h del matí, van arribar al bloc Llavors 12 furgonetes d’anti-avalots dels Mossos d’Esquadra, amb la intenció de tallar el carrer, acordonar l’edifici i impedir qualsevol mostra de solidaritat amb les veïnes. Per raons legals, el desnonament no podia executar-se abans de les 09:30h. Però dins l’edifici ja hi havia més de 60 persones al portal disposades a posar el cos per defensar el Bloc, i en mitja hora 100 persones més estaven al carrer rodejant la policia, cridant i cantant amb joia, segures que aquell desnonament no s’havia de produir. El temps passava i les solidàries eren cada cop més i amb més alegria. Poc després es va afegir la premsa i encara que la propietat i el secretari judicial volien tirar el desnonament endavant, la policia no es va atrevir a procedir, va declarar aquell desnonament impossible i va marxar. Una victòria arrasadora.

+info: elPeriodico

No contents amb tot això el dilluns 14 d’octubre Vauras decideix enviar matons a desallotjar els pisos de forma extra-judicial. De nou vam convocar la solidaritat de les veïnes, vam expulsar els matons i vam interposar una denúncia per danys i violació de domicili.

Que els quedi clar a Vauras Investment SL i a tots els especuladors que pretenen fer diners amb les veïnes del barri: No marxarem, els plantarem cara i… guanyarem!

+info: elPeriodico