Quines són les demandes de la Vaga de Lloguers:

Més de 200 col·lectius s’han unit en aquesta vaga de lloguers per exigir al Govern mesures que cobreixin els drets més bàsics durant el confinament.
Les demandes són clares:

  • Suspensió dels pagaments del lloguer i hipotecaris a l’habitatge habitual. I la condonació dels deutes inquilines i hipotecàries contretes arran de la pandèmia. Cal alleujar l’asfíxia econòmica de la població. En aquest aspecte interpel·lem a la responsabilitat social dels arrendadors, tenint en compte els avantatges fiscals de què gaudeixen i paguem entre totes.
  • Suspensió del pagament dels subministraments bàsics d’aigua, llum i gas. Parlem de serveis bàsics per garantir la vida de les famílies. Endesa, Iberdrola i Naturgy van collir més de 5.700 milions de beneficis en l’últim any. El que suposa que l’encariment de les factures va augmentar 35 vegades més que el consum d’energia.
  • Posar els habitatges buits a disposició de les persones que no disposen d’un. Hi ha més de 35.000 persones sense llar que necessiten un habitatge.

Tanmateix, no ens quedem aquí. Som conscients que les conseqüències socioeconòmiques es mantindran més enllà del confinament.
Per això, ens avancem a aquest context proposant solucions postconfinament:

  • Mantenir la suspensió del pagament del lloguer el temps que sigui necessari a aquelles persones en situació de vulnerabilitat.
  • Suspensió indefinida dels desnonaments i persecució dels desnonaments il·legals. No acceptem que tornin els desallotjaments després del confinament. Abans de la pandèmia, el nombre de desnonaments que s’havia assolit des de 2008 ja superava el milió de desnonaments.
  • Regulació del preu del lloguer. Ingressos baixos enfront de preus alts és la fórmula de l’asfíxia econòmica. A més, exigim la baixada immediata del preu del lloguer i que aquest vagi lligat a la renda disponible de les llars. Els contractes de lloguer han de ser estables, que es renovin de manera automàtica, i es posi fi així a l’actual precarietat i incertesa.
  • Que no es retrocedeixi en mesures de protecció preses durant el confinament. Mantenint l’alta dels subministraments bàsics a les persones vulnerables, el règim d’habitatges de lloguer per a pisos turístics i sustentar la moratòria de desnonaments.
  • Compromís de no prendre represàlies contra les vaguistes. Prohibint les demandes per impagament a les inquilines que s’hagin unit a la vaga.
  • Expropiació de pisos a fons voltors i bancs. Hem de corresponsabilitzar aquells actors que han fet negoci amb un bé de primera necessitat com és l’habitatge. Fons voltors i bancs han de contribuir a dotar recursos per superar les conseqüències residencials de la pandèmia. Recordem que la banca es va rescatar amb més de 65.000 milions de diners públics i que els fons voltor són maquinàries d’evasió fiscal.

Cal acabar amb la lògica perversa que les crisis siguin sufragats amb recursos públics. Durant aquesta pandèmia ha quedat palès que necessitem uns serveis públics forts. Concedir privilegis a les grans fortunes immobiliàries mentre es retallen drets socials ha posat les nostres vides en risc.

És l’hora de rescatar les persones. És el moment de confinar privilegis. La suspensió del pagament dels lloguers és el primer pas necessari per tornar la funció social a l’habitatge i superar les conseqüències socials de la pandèmia.

Si el Govern no escolta, nosaltres ens organitzem.