Ning√ļ marxa del Poble Sec

D’ON VENIM
                                           
Dins la l√≤gica del sistema capitalista en qu√® vivim, l’habitatge s’ha convertit en una mercaderia. Com ja denunci√†vem al 2015 amb el naixement del Sindicat de Barri; les hipoteques i els lloguer s√≥n abusius en comparaci√≥ a la precarietat laboral; especialment en un barri com Poble Sec on la gentrificaci√≥ i la turistificaci√≥ tamb√© juguen un paper clau en el proc√©s de l’especulaci√≥ immobili√†ria.Aquest context ens aboca a la precarietat o directament ens deixa a moltes fam√≠lies sense acc√©s legal a l’habitatge, amb tota la viol√®ncia estructural que aix√≤ suposa: processos judicials, viol√®ncia policial, estigmatitzaci√≥ i desestructuraci√≥ familiar.
 
Davant d’aquest context, s’organitza el Moviment per l’Habitatge, un conjunt d’estructures populars autogestionades i basades en la solidaritat i el suport mutu per defensar les ve√Įnes davant de propietaris especuladors. En els darrers anys, aquestes estructures han aconseguit grans vict√≤ries en defensa d’un habitatge digne, com l’aprovaci√≥ de la llei de regulaci√≥ dels lloguers, mesures per la protecci√≥ de l’habitatge durant la pand√®mia COVID o l’aturada de desenes de desnonaments diaris gr√†cies a la for√ßa popular.
 
Seguint aquesta premisa, el Sindicat de Barri √©s un col¬∑lectiu anticapitalista que s’articula al voltant de la defensa del dret a un habitatge digne. El nostre objectiu √©s ser una for√ßa de lluita capa√ß de defensar el barri de les amenaces sist√®miques d’un context capitalista, racista, masclista i de col¬∑lapse clim√†tic. Just despr√©s de la seva fundaci√≥, aquest col¬∑lectiu pioner va engegar una campanya que va permetre estructurar el barri al voltant de 5 Punts en defensa per l’habitatge (http://sindicatdebarri.org/index.php/campanyes/els-5-punts/)
 
El Sindicat ha evolucionat i hi han passat moltes persones, actualment som m√©s de 100 ve√Įnes teixint una xarxa de suport mutu al barri que va m√©s enll√† de l’acompanyament en els casos d’habitatge. No nom√©s parem desnonaments, hem constru√Įt una gran fam√≠lia que acull persones d’or√≠gens, cultures, edats i coneixements diversos, i un espai d’aprenentatge transversal tant en q√ľestions legals i d’autogesti√≥ com en valors de transformaci√≥ social. Volem seguir creixent per ser una for√ßa al barri, i per fer-ho necessitem el suport de les ve√Įnes i el teixit associatiu!
 
LA SITUACI√ď ACTUAL AL BARRI
 
Malgrat totes aquestes vict√≤ries i la for√ßa que hem aconseguit aglutinar en els darrers anys, actualment ens trobem en un moment hist√≤ric cr√≠tic en qu√® necessitem el suport de totes les ve√Įnes del Poble Sec per poder seguir lluitant en els mesos que venen contra les noves ofensives que prev√®iem.¬†
 
En aquest context postpand√®mic, moltes fam√≠lies s’han trobat amb problemes per poder pagar el lloguer. Si b√© √©s cert que s’han implementat (gr√†cies a la lluita del moviment) mesures de morat√≤ria de desnonaments, aquests no cobreixen tots els casos i en els que s√≠ que es cobreixen, molts cops el sistema judicial no funciona d’ofici i s’ha de pressionar permanentment per garantir els drets b√†sics de les persones afectades. La sangria de ve√Įnes del barri no s’ha aturat en el darrer any i mig i preveiem que amb el final de la morat√≤ria de desnonaments al febrer hi haur√† un gran creixement en el n√ļmero de desnonaments al barri.¬†
 
A m√©s, malgrat les noves lleis que ens permeten negociar i pressionar als grans tenidors, sovint ens trobem amb moltes barreres: molta burocr√†cia, un sistema p√ļblic desbordat i racisme i clasisme estructurals. Tot aix√≤ fa necessari un acompanyament i una pressi√≥ permanents, ja que √©s l’√ļnica manera de garantir els drets de les nostres ve√Įnes. A m√©s, dia a dia lidiem amb altres problemes com la negaci√≥ de la just√≠cia gratu√Įta a fam√≠lies sense ingressos, llistes d’espera d’anys per accedir a l’habitatge d’emerg√®ncia, mesures racistes que deixen fora a persones sense perm√≠s de resid√®ncia, advocats d’ofici que desconeixen les darreres lleis en mat√®ria d’habitatge, etc.
 
Juntament amb aquesta repressi√≥ judicial i les barreres burocr√†tiques, ens estem trobant amb un augment de la repressi√≥ policial amb detencions i processos judicials oberts i sobretot amb l’aplicaci√≥ de multes massives a participants d’accions pac√≠fiques, com desnonaments o visites a immobili√†ries o bancs. Aquest augment exponencial de les sancions afecta a molts grups del moviment per l’habitatge a Barcelona i es recolzen en la Llei Morda√ßa per poder aplicar multes amb imports de 30 fins a 600‚ā¨ per persona, amb desenes de persones identificades per cada acci√≥. L’estrat√®gia √©s clara: pretenen desmobilitzar-nos posant-nos en la tessitura d’haver de supeditar la resist√®ncia a les conseq√ľ√®ncies econ√≤miques d’aquesta. Des del sindicat tenim clar que no deixarem a ning√ļ a l’estacada i que cap companya ha d’afrontar el pagament d’aquestes multes de manera individual, √©s per aix√≤ que necessitem solidaritat econ√≤mica de ve√Įnes i col¬∑lectius per tal de poder fer front a aquesta onada de multes evitant la desmobilitzaci√≥ que ens pretenen imposar.
 
Estem davant d’un curs complicat amb un previsible augment dels desnonaments i dels casos que arribaran al sindicat, amb problemes d’acc√®s als serveis d’habitatge p√ļblics i una repressi√≥ en augment. Per tant, la gran fam√≠lia del sindicat necessita moltes mans, cors i ments i la solidaritat de tot un barri per poder acompanyar la lluita.¬†
 
COM PARTICIPAR I/O SOLIDARITZAR-SE
 
Per tot aix√≤, fem una crida al barri perqu√® les ve√Įnes s’impliquin i se solidaritzin amb el sindicat. Hi ha moltes maneres de col¬∑laborar:
 
¬†¬†¬† – Milita amb nosaltres: les assemblees s√≥n cada dilluns a les 18.00h a l’Ateneu la Base (Carrer Hortes 10). Hi ha una comissi√≥ de benvinguda que us rebr√† i explicar√† com funciona el sindicat!
 
¬†¬†¬† – Vine a aturar els desnonaments. Quan som molta gent davant la porta, podem fer pressi√≥ perqu√® la comitiva judicial aturi el desnonament. Qualsevol nivell d’implicaci√≥ √©s √ļtil, ning√ļ s’ha d’exposar m√©s enll√† del que se senti c√≤mode. Per saber els desnonaments que hi ha cada setmana, pots unir-te al canal de Telegram.
 
¬†¬†¬† – Acompanya a persones afectades: Si tens disponibilitat als matins, ens pots donar un cop dem√† amb les gestions burocr√†tiques. Les ve√Įnes afectades necessiten anar a serveis socials o d’habitatge a tramitar documentaci√≥, per√≤ sovint hi ha barreres, sobretot idiom√†tiques, que els impedeixen o dificulten dur-les a terme. Si no tens dificultat amb el catal√† i t’animes a fer aquest rol, escriu-nos un whatsapp o telegram al tel√®fon del sindicat o vine a una assemblea.
 
¬†¬†¬† – Fes una aportaci√≥ solid√†ria al fons antirrepressiu: Necessitem cobrir les multes que ens estan arribant per aturar desnonaments. Amb aquestes sancions, amparades en la llei mordassa, ens acusen de delictes de desobedi√®ncia i pugen als 600 euros cadascuna. Per col¬∑laborar amb el fons antirrepressiu, pots fer un ingr√®s a ES23 3035 0175 8317 5001 4046 amb el concepte “Donatiu SdB” + [EL VOSTRE NOM]. Si voleu rebre un comprovant del donatiu, podeu escriure a economialabase@gmail.com indicant el vostre dni i adre√ßa.
 
¬†¬†¬† – Propietaris no abusius: Si coneixes algun propietari que faci lloguers assequibles, posa’t en contacte amb nosaltres. Al Sindicat hi ha moltes fam√≠lies que volen quedar-se al barri pagant un lloguer, el problema √©s que els seus propietaris demanen preus desorbitats i es neguen a negociar. Per aix√≤, si ets propietari o en coneixes algun que vulgui llogar un pis a un preu raonable, truca’ns a TELF SINDICAT.
    
    РSi tens coneixements legals i ens pots assessorar amb documents judicials, molts cops necessitem consultar alguns dubtes puntuals. Et pots posar en contacte amb nosaltres a través de correu electrònic o telèfon
    
¬†¬† – Dona’ns a con√©ixer! D√≥na suport a aquesta campanya i a la lluita per l’habitatge a Poble Sec!
   
   РSi ets un col·lectiu del Poble Sec, ens pots donar suport explicit omplint aquest formulari: https://framaforms.org/defensem-el-barri-1636367716
   
CONTACTE:
  • Tel√®fon: +34 693 59 41 44
  • Correu electr√≤nic: poblesec@sindicatdebarri.org
  • N√ļmero de compte: ES23 3035 0175 8317 5001 4046 (“Donatiu SdB”+NOM)
  • ¬†
  • Canal de Telegram (per les convocat√≤ries): https://t.me/SindicatPobleSec