Ningú marxa del Poble Sec

D’ON VENIM
                                           
Dins la lògica del sistema capitalista en què vivim, l’habitatge s’ha convertit en una mercaderia. Com ja denunciàvem al 2015 amb el naixement del Sindicat de Barri; les hipoteques i els lloguer són abusius en comparació a la precarietat laboral; especialment en un barri com Poble Sec on la gentrificació i la turistificació també juguen un paper clau en el procés de l’especulació immobiliària.Aquest context ens aboca a la precarietat o directament ens deixa a moltes famílies sense accés legal a l’habitatge, amb tota la violència estructural que això suposa: processos judicials, violència policial, estigmatització i desestructuració familiar.
 
Davant d’aquest context, s’organitza el Moviment per l’Habitatge, un conjunt d’estructures populars autogestionades i basades en la solidaritat i el suport mutu per defensar les veïnes davant de propietaris especuladors. En els darrers anys, aquestes estructures han aconseguit grans victòries en defensa d’un habitatge digne, com l’aprovació de la llei de regulació dels lloguers, mesures per la protecció de l’habitatge durant la pandèmia COVID o l’aturada de desenes de desnonaments diaris gràcies a la força popular.
 
Seguint aquesta premisa, el Sindicat de Barri és un col·lectiu anticapitalista que s’articula al voltant de la defensa del dret a un habitatge digne. El nostre objectiu és ser una força de lluita capaç de defensar el barri de les amenaces sistèmiques d’un context capitalista, racista, masclista i de col·lapse climàtic. Just després de la seva fundació, aquest col·lectiu pioner va engegar una campanya que va permetre estructurar el barri al voltant de 5 Punts en defensa per l’habitatge (http://sindicatdebarri.org/index.php/campanyes/els-5-punts/)
 
El Sindicat ha evolucionat i hi han passat moltes persones, actualment som més de 100 veïnes teixint una xarxa de suport mutu al barri que va més enllà de l’acompanyament en els casos d’habitatge. No només parem desnonaments, hem construït una gran família que acull persones d’orígens, cultures, edats i coneixements diversos, i un espai d’aprenentatge transversal tant en qüestions legals i d’autogestió com en valors de transformació social. Volem seguir creixent per ser una força al barri, i per fer-ho necessitem el suport de les veïnes i el teixit associatiu!
 
LA SITUACIÓ ACTUAL AL BARRI
 
Malgrat totes aquestes victòries i la força que hem aconseguit aglutinar en els darrers anys, actualment ens trobem en un moment històric crític en què necessitem el suport de totes les veïnes del Poble Sec per poder seguir lluitant en els mesos que venen contra les noves ofensives que prevèiem. 
 
En aquest context postpandèmic, moltes famílies s’han trobat amb problemes per poder pagar el lloguer. Si bé és cert que s’han implementat (gràcies a la lluita del moviment) mesures de moratòria de desnonaments, aquests no cobreixen tots els casos i en els que sí que es cobreixen, molts cops el sistema judicial no funciona d’ofici i s’ha de pressionar permanentment per garantir els drets bàsics de les persones afectades. La sangria de veïnes del barri no s’ha aturat en el darrer any i mig i preveiem que amb el final de la moratòria de desnonaments al febrer hi haurà un gran creixement en el número de desnonaments al barri
 
A més, malgrat les noves lleis que ens permeten negociar i pressionar als grans tenidors, sovint ens trobem amb moltes barreres: molta burocràcia, un sistema públic desbordat i racisme i clasisme estructurals. Tot això fa necessari un acompanyament i una pressió permanents, ja que és l’única manera de garantir els drets de les nostres veïnes. A més, dia a dia lidiem amb altres problemes com la negació de la justícia gratuïta a famílies sense ingressos, llistes d’espera d’anys per accedir a l’habitatge d’emergència, mesures racistes que deixen fora a persones sense permís de residència, advocats d’ofici que desconeixen les darreres lleis en matèria d’habitatge, etc.
 
Juntament amb aquesta repressió judicial i les barreres burocràtiques, ens estem trobant amb un augment de la repressió policial amb detencions i processos judicials oberts i sobretot amb l’aplicació de multes massives a participants d’accions pacífiques, com desnonaments o visites a immobiliàries o bancs. Aquest augment exponencial de les sancions afecta a molts grups del moviment per l’habitatge a Barcelona i es recolzen en la Llei Mordaça per poder aplicar multes amb imports de 30 fins a 600€ per persona, amb desenes de persones identificades per cada acció. L’estratègia és clara: pretenen desmobilitzar-nos posant-nos en la tessitura d’haver de supeditar la resistència a les conseqüències econòmiques d’aquesta. Des del sindicat tenim clar que no deixarem a ningú a l’estacada i que cap companya ha d’afrontar el pagament d’aquestes multes de manera individual, és per això que necessitem solidaritat econòmica de veïnes i col·lectius per tal de poder fer front a aquesta onada de multes evitant la desmobilització que ens pretenen imposar.
 
Estem davant d’un curs complicat amb un previsible augment dels desnonaments i dels casos que arribaran al sindicat, amb problemes d’accès als serveis d’habitatge públics i una repressió en augment. Per tant, la gran família del sindicat necessita moltes mans, cors i ments i la solidaritat de tot un barri per poder acompanyar la lluita. 
 
COM PARTICIPAR I/O SOLIDARITZAR-SE
 
Per tot això, fem una crida al barri perquè les veïnes s’impliquin i se solidaritzin amb el sindicat. Hi ha moltes maneres de col·laborar:
 
    – Milita amb nosaltres: les assemblees són cada dilluns a les 18.00h a l’Ateneu la Base (Carrer Hortes 10). Hi ha una comissió de benvinguda que us rebrà i explicarà com funciona el sindicat!
 
    – Vine a aturar els desnonaments. Quan som molta gent davant la porta, podem fer pressió perquè la comitiva judicial aturi el desnonament. Qualsevol nivell d’implicació és útil, ningú s’ha d’exposar més enllà del que se senti còmode. Per saber els desnonaments que hi ha cada setmana, pots unir-te al canal de Telegram.
 
    – Acompanya a persones afectades: Si tens disponibilitat als matins, ens pots donar un cop demà amb les gestions burocràtiques. Les veïnes afectades necessiten anar a serveis socials o d’habitatge a tramitar documentació, però sovint hi ha barreres, sobretot idiomàtiques, que els impedeixen o dificulten dur-les a terme. Si no tens dificultat amb el català i t’animes a fer aquest rol, escriu-nos un whatsapp o telegram al telèfon del sindicat o vine a una assemblea.
 
    – Fes una aportació solidària al fons antirrepressiu: Necessitem cobrir les multes que ens estan arribant per aturar desnonaments. Amb aquestes sancions, amparades en la llei mordassa, ens acusen de delictes de desobediència i pugen als 600 euros cadascuna. Per col·laborar amb el fons antirrepressiu, pots fer un ingrès a ES23 3035 0175 8317 5001 4046 amb el concepte “Donatiu SdB” + [EL VOSTRE NOM]. Si voleu rebre un comprovant del donatiu, podeu escriure a economialabase@gmail.com indicant el vostre dni i adreça.
 
    – Propietaris no abusius: Si coneixes algun propietari que faci lloguers assequibles, posa’t en contacte amb nosaltres. Al Sindicat hi ha moltes famílies que volen quedar-se al barri pagant un lloguer, el problema és que els seus propietaris demanen preus desorbitats i es neguen a negociar. Per això, si ets propietari o en coneixes algun que vulgui llogar un pis a un preu raonable, truca’ns a TELF SINDICAT.
    
    – Si tens coneixements legals i ens pots assessorar amb documents judicials, molts cops necessitem consultar alguns dubtes puntuals. Et pots posar en contacte amb nosaltres a través de correu electrònic o telèfon
    
   – Dona’ns a conéixer! Dóna suport a aquesta campanya i a la lluita per l’habitatge a Poble Sec!
   
   – Si ets un col·lectiu del Poble Sec, ens pots donar suport explicit omplint aquest formulari: https://framaforms.org/defensem-el-barri-1636367716
   
CONTACTE:
  • Telèfon: +34 693 59 41 44
  • Correu electrònic: poblesec@sindicatdebarri.org
  • Número de compte: ES23 3035 0175 8317 5001 4046 (“Donatiu SdB”+NOM)
  •  
  • Canal de Telegram (per les convocatòries): https://t.me/SindicatPobleSec