Les agències immobiliàries al Poble Sec


Les agències immobiliàries al peu del carrer són la infanteria de l’exercit dels especuladors immobiliaris i financers. La seva missió: captar el màxim nombre de propietaris d’habitatges i vendre’ls el més car possible. Ja van tenir un paper central en la creació i extensió de l’anterior bombolla immobiliària. Amb l’esclat de la mateixa al 2007, molts van desaparèixer. Uns quants – com el propietari de la llavors omnipotent agència Fincas Corral – van tenir problemes amb la justícia, i la resta – com a Tecnocasa – va tancar una part important de les seves oficines.

Des de que les instàncies del poder van anunciar el final de la crisi tornen a sortir a tot arreu, actuant amb una virulència especial als barris cèntrics de la ciutat. Inunden els carres i les bústies amb la seva propaganda, incomoden la gent amb trucades telefòniques, al mateix temps que van inflant els preus per accelerar les tendències alcistes i augmentar les seves comissions. Alguns també es dediquen a explorar el terreny per si troben una finca sencera que es pugui vendre.

Aquesta vegada no cerquen els seus clients entre gent que vol un habitatge per viure-hi i que està disposada a endeutar-se fins molt més enllà de les seves possibilitats. Ara s’adrecen principalment a inversors – siguin petits o grans, siguin autòctons o estrangers – que volen rendibilitzar els seus estalvis llogant habitatges al preu més alt possible. I si poden ser apartaments turístics millor…

Per això les agències immobiliàries han ampliat els seus serveis: ara tenen una mena de departaments postvenda que s’encarrega de «gestionar els lloguers» i, de pas, demanar unes comissions extres en forma de despeses de tramitació i fiances als futurs llogaters. Sovint és la seva forma de garantir el seu sou, ja que la immensa majoria dels «agents immobiliaris» són falsos autònoms que guanyen en funció de les seves vendes.

Tot indica que no podran mantenir els preus de lloguers actuals, perquè hi ha molt poca gent que els puguin pagar, en no ser que els vulguin subarrendar com a apartaments turístics.

Tecnocasa, (carrer Blai 10 + 41, Plaça Navas, 2)

Multinacional italiana propietat del seu fundador, Oreste Pasquali, que en l’actualitat compta amb unes 3.000 sucursals (repartides bàsicament entre Itàlia i Espanya). En 2007 va arribar a facturar uns 174 milions d’Euros, fent una part important dels seus ingressos a través de la seva empresa «d’intermediació financera» Kiron.

La xarxa de franquícies continua estant especialitzada en habitatges destinats a les classes populars i amb una incidència particular en gent migrada. Però cada vegada més s’estan centrant en habitatges de lloguer. Una de les seves especialitats és passar de porta en porta i oferir a taxar el pis per si la seva taxació convenci al propietari a vendre’l. Va cridar l’atenció l’augment espectacular que van registrar els preus dels pisos dels seus catàlegs a partit de mitjans del 2016.


Oh Pisos, Blai, 1

Agència petita amb només aquesta sucursal a Blai i una altra al Carrer Manso (Sant Antoni). Va de tracte personalitzat i afirma – amb la grandiloqüència pròpia del sector – que vol ser una de les «immobiliàries referents» de Barcelona. La qüestió no tan sols és com, sinó també en què?


La meva llar, Blesa, 43 i Vallhonrat, 30

Immobiliària de nova generació que, apart de les dues oficines a Poble Sec, té una altra a Sant Antoni (Viladomat, 20). No sabem com sostenen tres locals amb els pocs pisos i pàrquings que tenen en la seva cartera. Segons la seva publicitat, també es dediquen a comprar «propiedades, con independencia de su ubicación, estado y año de construcción“. A més, lloguen apartaments turístics.

Tan aquesta com les altres immobiliàries ofereixen tot un ventall de serveis al petit i gran inversor immobiliari. Seria interessant saber, com publiciten els seus serveis a l’estranger.


BCN addict, Blasco de Garay, 26

Una agència molt nova. Té els seus ròtols directament en anglès. També són molt exclusius els preus de la seva cartera: cases i pisos de fins a 1.300.000 €, amb uns preus per m2 de 4.000 € cap amunt.

A la seva pàgina web multilingüe, s’anuncien de la manera següent:

BCNaddict está especialmente dirigido a personas de fuera de España que quieren invertir en Barcelona y alrededores. Nosotros te ayudamos en el proceso de compra y te damos las herramientas para que en Barcelona te sientas como en casa.

BCNaddict te ofrece un servicio único, ayudando desde el comienzo de tu búsqueda hasta la firma y más allá…


Inmuebling, Margarit 2

Una agència amb sendes sucursals a Madrid i Barcelona. L’oficina de Barcelona s’ha inaugurat a la segona meitat del 2016. Pertanyen a la versió especialment cutre de la branca, ni tan sols tenen pàgina web, i bàsicament gestionen locals comercials. D’entre altres coses ofereixen reformes integrals. Es presenten amb els qualificatius de «professional, resolutiu (sic!), transparent i innovador».


Barcelona Selecta Business Society S.L., Carrer de l’Olivera 25

Aquesta altra immobiliària de nova generació va ser fundada en maig de 2016 per un agent immobiliari d’ascendència italià. Tot i que l’empresa disposa d’una oficina bastant modesta on, de vegades, trobem al fundador i un altre agent, la seva publicitat vomita grandiloqüència en estat pur i dur. Crida l’atenció la gran disparitat entre uns pocs habitatges i finques d’aire exclusius i pisos cutres a carrers com Escudellers. A més, és una de les poques agències ubicades al barri que ofereix cases (de luxe) senceres, evidentment situades fora del barri .

Semblen tenir certa especialització en en el mercat d’apartaments moblats (turístics?). I també sobta bastant com poden arribar a tenir xalets de més de 2 milions d’euros a la seva cartera.


M/Patrimonis, Nou de la Rambla, 138

Una altra agència creada enguany i ubicada al mateix lloc on abans n’hi havia una altra. No sabem si són els mateixos agents o no. La seva pàgina web ofereix ben poca cosa, però ja està feta en anglès. A l’aparador tenen bàsicament habitatges de lloguer, cap per sota dels 700 €. Com a totes les altres agències ofereixen serveis de gestió de lloguers.


Red de Casa, C/Cabanes 17,

A més d’aquesta – inaugurada el març de 2017 – hi ha una altra al Raval que porta funcionant des de fa uns dos anys. Llueix la mateixa imatge típica de les altres agències de nova tongada: darrera uns rètols i aparadors cridaners pul·lulen agents entre els 25 i 35 anys, més o menys estilitzats, amb la mirada concentrada a les pantalles dels seus ordinadors. Torna a plantejar-se la pregunta de què viuen, perquè clients s’hi troben ben pocs.


Casc Antic BCN, Carrer de Vallhonrat, 2

Hem aquí l’última agència que ha aterrat al barri. És una sucursal d’una agencia immobiliària que porta uns deu anys actuant al Casc Antic de Barcelona. Ara, i per més inri, ha afegit «Real Estate» al seu nom original.

Per a la seva expansió s’ha buscat una ubicació estratègica entre Poble Sec i Sant Antoni, els dos barris de la ciutat que en aquests moments estan sotmesos a la major pressió immobiliària. Basta un cop d’ull als preus de pisos de lloguer que ofereixen en cinc idiomes a la seva web per fer-se una idea cap a on van els trets.

L’última en arribar també ha sigut la primera en marxa. La Real Estate Casc Antic BCN no ha durat ni un any. Podem estar ben segures que el petit «escrache» d’un grup de veïnes indignades amb les pràctiques d’aquesta i altres immobiliàries ha precipitat la seva marxa.


També les agències especialitzades en la comercialització d’habitatges de luxe i finques senceres han posat el Poble Sec al seu punt de mira.

A continuació van dos exemples:

Engel&Völkers, Avinguda Diagonal, 640, PB; Tel. 93 515 44 44

És una agencia immobiliària alemanya amb franquícies en més de 30 països. Està especialitzada en el tràfic d’immobles de luxe, iots i avionetes. La franquícia de Barcelona – que actua a tot l’Àrea metropolitana – es va obri en 2013 a la zona alta de la ciutat. Fa poc van descobrir també el Poble Sec. Cada vegada es veuen més d’aquests cartells d’anunci de venda de pisos, penjats preferentment dels balcons i dissenyats en forma de triangle perquè es vegin des de més lluny.

L’agència cultiva la seva reputació d’estar present en tots els llocs de moda al món. O dit d’una altra manera, que la seva presència a un lloc significa que ens trobem a un lloc de moda. La seva pàgina web, que es pot consulta en onze idiomes diferents (el rus i xinès inclòs), ofereix a Poble Sec un «duplex» de 155 m2 per la mòdica suma de 950.000 euros, passant per un «loft» de 88 m2 per 450.000 €, un entresòl de 74m2 per 350.000 € i un 1er de 57 m2 per 340.000 €. I atès que saben que no estan massa ben vistos entre molta gent, col·loquen els seus cartells adreçats als propietaris que volen vendre el seu pis a l’interior dels vestíbuls de les finques a una alçada que ningú els pugui arrancar sense ajut d’una escala.


BCN Advisors Luxury Real Estate, Ronda Universitat 33, Tel. 93 180 02 72

Aquesta immobiliària es presenta a si mateixa com a «empresa especializada en aportar soluciones a los requisitos más exigentes del sector inmobiliario de prestigio“. A part de pisos de luxe ofereixen nombroses finques senceres. Les dues de Poble Sec que tenien en cartera en el moment de la consulta, les presenten de la forma següent.

Precio: 1.700.000 € / Superficie construida: 1254 m2 Superficie suelo: 170 m2. Nº Entidades: 15. Estado: Correcto / Situación arrendaticia: Arrendado parcialmente, consta de 3 contratos indefinidos y el resto a término. Descripción: Edificio esquinero, ubicación en zona Paralelo. Ideal inversor que busca rentabilidad. Posibilidad de incrementar las rentas en su actualización

Precio: 1.300.000 € / Superficie construida: 5680 m² Superficie suelo: 1237. Nº Entidades: 27. Estado: A reformar / Situación arrendaticia: Arrendado parcialmente, cuenta con 8 contratos a término, 1 indefinido y 2 libres. Descripción: Edificio situado en Poble Sec, cerca del Mercat De Les Flors y la Av. Parallel.