Des del Sindicat de Barri participem de la Plataforma #LaFiraOLaVida, que reclama que l’ús dels terrenys municipals de la Fira Montjuïc passi al control de la ciutadania i serveixi per, entre d’altres coses, ajudar a satisfer la necessitat d’habitatge públic i accessible per tothom.


Manifest

Manifest per a un debat transparent i democràtic sobre el futur dels terrenys municipals del recinte firal de Montjuïc

Ens diuen que a Barcelona no hi ha gairebé sòl municipal per construir l’habitatge públic que la ciutat necessita, però això no és cert.

El recinte firal de Montjuïc ocupa 27 hectàrees de sòl públic municipal, molt cèntric, que l’Ajuntament té llogat al Consorci de la Fira, fins al desembre de 2025, per una mensualitat de dos cèntims d’euro el metre quadrat.

Així doncs, hi ha prou temps fins el 2025 per obrir un debat i decidir què farem amb aquest espai de 27 hectàrees de propietat municipal, on seria possible construir-hi fins a 10.000 habitatges, en un projecte sostenible modèlic i un entorn d’alta qualitat ambiental.

Però, per una decisió unilateral i opaca i sense cap debat previ ni procés participatiu, l’Ajuntament ja ha signat amb la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç un acord que, sota el lema “Una fira, dos recintes”, preveu destinar 380 milions d’euros a l’ampliació del recinte firal de l’Hospitalet i la renovació del de Montjuïc. Amb aquest acord, l’Ajuntament assumeix i dóna per bo un projecte impulsat per Fira de Barcelona, anomenat “Univers Montjuïc”, del qual no s’han donat a conèixer més detalls, tret que seguirà sent un recinte tancat destinat a acollir grans esdeveniments i que ja s’ha previst inaugurar amb motiu de la celebració del centenari de l’Exposició Universal del 1929.

Com a ciutadania i veinat de Barcelona, ens preguntem: qui ha decidit que és prioritari per a la ciutat invertir recursos públics en acollir grans esdeveniments?

Barcelona no necessita més Fira, ni més gentrificació, ni més feina precària, ni més economia extractiva, ni més corbates, ni més contaminació, ni més pistes a l’aeroport del Prat, ni més creuers al port, ni més turisme de congressos…. No necessita aprofundir encara més en un model econòmic que entén la ciutat com un gran espai de negoci, mentre externalitza tots els problemes que el propi model provoca.

El que ens cal a Barcelona és més habitatge públic i posar fi a un model de ciutat que beneficia les elits i esclafa les classes populars.

Tenim la possibilitat de construir al peu del Montjuïc un barri obert i ple de vida, amb zones verdes, carrers transversals que relliguin el Poble-sec i la Font de la Guatlla, equipaments, tallers, petit comerç i habitatge per milers de veïnes.

Què triarem?
Recinte tancat per a les elits o barri obert per a les veïnes? La Fira o la vida?

-Exigim que l’Ajuntament renunciï a ratificar l’acord signat el passat mes de febrer i faci públics tots els detalls del projecte “Univers Montjuïc”, de renovació del recinte firal.

-Exigim que l’Ajuntament obri un debat per deliberar amb la societat civil organitzada, des d’ara fins al desembre de 2025, quin ha de ser el destí dels terrenys municipals que ara ocupa la Fira de Montjuïc.

més info: lafiraolavida.cat